Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 13. toukokuuta 2021

Henriikka Rönkkönen: Mää-matka


Luin kesän ratoksi toista kertaa Henriikka Rönkkösen mainion kirjan Mää-matka. Kirja iskee minuun kovaa, koska olin monta vuotta sinkkuna ja löydän kirjasta monia tunnistettavia ajatuksia. Nyökyttelin kohdissa, jossa Rönkkönen kirjoitteli sinkuille annettavista neuvoista. Rönkkösen kirjat ovat myös harvoja kirjoja, jotka saavat nauramaan ääneen. 

Olen käynyt standup-komiikan alkeiskurssin ja mielestäni Rönkkönen hallitsee kirjassaan oikean ajoituksen. Hän osaa laittaa jutun "punchlinen" sellaiseen kohtaan, missä se kirvoittaa naurut. Esimerkiksi tässä kohdassa nauroin ääneen lopussa:

"Mitä tehdä, kun Tinderistä ei löydy mitään? Ei löydy baareista, ei kaupan vessapaperihyllyltä, ei ämpärijonosta, ei museosta, ei keikalta, ei keikkapaikan vessasta, ei hautasmaalta eikä jumalauta edes ruumishuoneelta."

Lyhyesti sanottuna kirja kertoo sinkkuelämästä 2010-luvun Suomessa. Kirja vilisee ronskeja seksikokemusten kuvauksia, eritteitä ja elimiä. Välillä nämä kohdat naurattavat, välillä hyvä että kestää lukea. Kirjaa ei voi suositella herkille. Kirjaa lukiessa huomaa aika ajoin tyrmistyvänsä - eihän tällaisista asioista voi kirjoittaa näin avoimesti!

Kirja sekoittaa onnistuneella tavalla syvällisyyttä ja hauskuutta.  Kirja rikkoo vahvasti tabuja erilaisten eritteiden ympärillä, missä on jotain uutta ja järisyttävää. Kirjassa näkyy Rönkkösen seksuaalineuvojan koulutus ja myönteinen suhtautuminen seksiin. Voi sanoa, että Rönkkösen kirjat ovat jotain aivan muuta mitä koskaan lukenut! 

Kirja on käsittääkseni autofiktiivinen, joten voi sanoa että Rönkkönen vaikuttaa kirjan perusteella hauskalta, fiksulta ja hyväsydämiseltä tyypiltä, jolla on mainio itsetuntemus. Kirja sopii erityisesti viihdettä kaipaaville sinkuille tai joskus sinkkuna pidempään olleelle. Erityisen hyvin kirja sopii nuorille aikuisille, jotka eivät ehkä yleensä viihdy kirjojen parissa ja joita kirjan aiheet kiinnostavat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Elina Kilkku - Täydellinen näytelmä

Kustantamo Bazar kuvailee kirjaa näin nettisivuillaan: "Täydellinen näytelmä on railakkaan liioitteleva romaani yksinhuoltajuuden haast...